Horia Manda, preşedintele Asociaţiei de Investiţii Private din România (ROPEA): În economia României vor intra în perioada următoare 450-500 de milioane de euro de la fondurile de investiţii. Sunt bani care au fost deja alocaţi şi urmează a fi investiţi
O parte din această sumă – mai exact aproape jumătate – provine din bugetul de 400 mil. euro din PNRR alocat fondurilor de investiţii ♦ Restul reprezintă capital strâns de la alţi investitori – instituţionali sau privaţi ♦ Totuşi, există o serie de investitori mari care lipsesc din ecosistemul local al fondurilor de private equity (PE) şi venture capital (VC), în frunte cu fondurile de pensii.
În perioada următoare, companiile româneşti vor primi din partea fondurilor de private equity şi venture capital investiţii în valoare 450-500 de milioane de euro, spune Horia Manda, preşedinte al Asociaţiei de Investiţii Private din România (ROPEA).
„O să vedem în următorii ani o mai mare dinamică din partea investitorilor financiari.“
Afirmaţiile lui vin în contextul în care ZF a scris că fondurile de investiţii au fost un actor secundar, dacă nu terţiar, în piaţa de M&A din România în 2024, ele fiind responsabile pentru mai puţin de 10% din totalul tranzacţiilor realizate. Ponderea e sub media regiunii şi mult sub cea a Europei, conform informaţiilor oferite de compania de audit şi consultanţă EY. Citește Intreg Articolul
Firmele de investiții și alte echipe sunt așteptate să se înscrie în procedura de selecție a administratorilor viitoarelor 20 de fonduri de investiții „Recovery Equity”, ce vor fi alimentate cu 400 de milioane de euro, în total, din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru a acorda apoi finanțări unor startup-uri și altor companii românești, în schimbul unor părți din afaceri.
Ministerul Fondurilor și Proiectelor Europene (MIPE) și Fondul European de Investiții (FEI) au lansat luni apelul pentru selecția intermediarilor financiari pentru alocarea de resurse din Fondul de Fonduri pentru Redresare (”Recovery Equity Fund” sau ”REF”). Contribuția totală, de 400 milioane euro, va veni din Componenta 9 a PNRR, intitulată „Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare”.
Apelul este disponibil AICI, la pagina dedicata pe site-ul Fondului European de Investiții, iar aplicațiile pot fi depuse continuu până în decembrie 2025, la adresa de email: ref@eif.org .
Apelul este destinat echipelor de management de fond, incorporate sau nu la data depunerii aplicației. Selecția va fi efectuată de către experții Fondului European de Investiții, conform criteriilor și procedurilor proprii care sunt descrise în apel, iar fiecare propunere de alocare va fi supusă aprobării Comitetului de Investiții al REF. Apelul nu se adresează companiilor interesate de a obține investiții de capital – acestea vor putea solicita ulterior de la intermediarii selectați. Citește Intreg Articolul